Църквите на Варна


Храм “Успение на Пресвета Богородица”(старата)

“Устрои се тоя Свети Храм на Пресветата наша Богородица с помощ и разноски на всички благочестиви християни на тоя град. 1602 година”


Този надпис (на гръцки език) от мраморната плоча намираща се вътре в църквата, ни връща в миналото, в смутните времена, в които е построен този храм. Той ни напомня ,че това е най-старата действаща църква в нашия град , кара ни да си зададем въпроса : какво знаем за нея?А то е толкова малко.Видът, в който я знаем днес е следствие от няколко пристроявания . Първоначално Храмът е бил с размери 7 м. дължина и ширина -8 м.Първото пристрояване е с малка чупка на запад, като новопостроеното е с дължина 2,4м.По-късно се удължава с още 4,5 м. и най-накрая, следвайки същата посока се пристрояват 7,5 м. с издигане от 0,40 м.Така през годините се е оформил сегашният вид на Храма.

През последните две години е извършено цялостно обновление на Храма, за което Църковното Настоятелство изказва благодарност на Димитър Лефтеров - ЕТ"Ерос Лефтеров"-гр.Варна, Лазар Вичев и Еделвайс Николов - ЕООД"Албатрос"-гр.Варна и всички спонсори и дарители откликнали на молбата им.
С благодарност на Протойерей Антон Поппетров Парушев за оказаната помощ и съдействие. За варненци Храма си остава църквата с чудотворната икона.За чудотворната икона на Света Богородица с младенеца, намираща се в храма се носи следното предание. Тази икона е намерена през лятото на 1602 година от един мъж християнин в местностността Теке Караач, намитаща се на около 3 км. северо-западно от Варна. Там е имало стар български манастир от Второто Българско царство с извор и три големи брястови дървета. Отивайки да си налее вода от извора, мъжът вижда на върха на средния, най-висок бряст, между два клона да стои иконата. Веднага се връща в града и казва на свещеника, че е видял иконата. Вестта за иконата се разнесла бързо между християните. Събрали се много хора и отишли при извора да видят иконата и да я снемат. Трима мъже се качили на дървото и снели иконата на земята. През това време минава един мъж-турчин с волска кола и те го помолили да сложат иконата на колата и да я закарат до града. Той се съгласил, те сложили иконата на колата, обаче воловете не искали да тръгнат. Снели я на земята, а през това време минава един грък с волска кола. Сложили иконата на неговата кола, но и неговите волове също не искали да тръгнат. Снели отново иконатана земята, а в това време минава едно българче с кола впрегната с млади волове. Сложили я на неговата кола и те тръгнали без никой да ги води, а свещенника и хората си казали : като навлезе в града колата, там където спрат воловете, там ще снемат иконата и там ще се построи църква. Това спиране е било знак, че иконата желае да остане на това място.Църковните първенци помолили турската власт и тя разрешила да се построи храм на това място, където спрели воловете, но църквата трябва да е два метра над земята и два метра в земята.Така е построена тази църква наречена “Свето Успение Богородично “- Панагия. През 2002 година се навършиха 400 години от основаването на храма.

Вокална формация “Свети Йоан Златоуст ” е създадена през месец април 1998 година.


Два месеца по-късно е ангажирана в храм “Успение на Пресвета Богородица “за ежеседмични участия в църковните служби. Диригент на формацията състояща се от 8 жени е г-жа Евгения Григорова.Независимо от скорошното и основаване дамите вече печелят признанието на специалистите и любовта на публиката. На Националния преглед на църковно-славянските песнопения “Златен ек от Златния век “- Велики Преслав 1999 година им бе присъдена Първа награда в категорията "Камерни и еднородни състави".

Следващата 2000 г. бе белязана за тях с турне в Германия. Под егидата на Българо-Германско социално дело от 4 – 10 .04. бяха изнесени концерти в южната част на Германия – Равенсбург. С богатия си репертоар от църковни песнопения и български народни песни те предизвикаха неочакван отклик сред немската публика. Завръщайки се в България те отново зарадваха своята публика с Великденски концерт отразен широко в регионалните медии.През месец ноември бе издаден диск в който са включени изпълнения на църковнославянски песнопения и обработки на български народни песни.

През месец май 2002 г. съставът участва в Старопланинския събор "Балканфолк" в град Велико Търново. Компетентното жури удостои камерния ансамбъл със званието "Откритие на Старопланинския събор" и с почетен знак. В чест на четиривековния юбилей на старинния храм "Успение на Пресвета Богородица" хорът издаде компактдиск с православни песнопения, които прозвучаха в заснетия от БНТ 40-минутен филм "Молитва и надежда" с участието на състава.

През месец май 2003 г. вокалният ансамбъл спечели първа награда в категорията женски хорове на Първия международен музикален фестивал "Еврофолк" в град Велико Търново.

През месец юни 2004 г. хорът изнесе три концерта в град Серес, Гърция и се завърна с почетна грамота и признанието на Митрополита и културната общественост на града.

През месец март 2005 г. съставът издаде трети компактдиск с нови православни песнопения, въз основа на който през октомври предстои да бъдат заснети нови два филма за Националната телевизия в Бачковския манастир.

От 22 до 29 май 2005 г. хорът участва в Международния фестивал на православната музика в град Хайнувка, Полша, където беше удостоен със Специалната награда на журито, а Сълзица Николова - с награда за най-добро солово изпълнение. Записаните концертни изпълнения на състава са издадени в компактдиск на фестивала.

Вие можете да закупите компактдисковете на хора на касата на старинния храм "Успение на Пресвета Богородица".

За контакти: Евгения Григорова

E-mail: evgenia_grigorova@abv.bg


Молитву пролию
c1.mp3
00:01:20
627Kb
download 3 min on 33K


† Храм "Свети Николай Мирликийски Чудотворец"


† Катедрален храм “Успение Пресвятия Богородици”


† Храм
“Света Параскева”

† Храм “Свети Пророк Илия”

† Храм
“Света Петка”

напред >

INFOVARNA ©2000 -2005

За мнения и препoръки:
webmaster@infovarna.com