Колегите от Варна ::  | Varnautre.bg | Moreto.net | Petel.bg | Dnesplus.bg | Varnapress.net | Varna-bg.com | Varna.info.bg | Ida.bg | Yep.bg
  
 Главна страница | Регистрация | Търсене | Излязъл потребител  //Четвъртък, 30. Март 2017 
Translate EnglishFrenchGermanItalianRomanianRussianSpanishTurkish

Анкета
Толерирате ли нарушенията на "Закона за движение по пътищата"? (11425 Гласове)

Категорично - НЕ! Веднага докладвам в "ГРАЖДАНИТЕ".
35%

ДА. И аз понякога нарушавам правилата.
32%

Не ме интересува този ПРОБЛЕМ.
33%

Главно меню
За нас

ПРАВИЛА ЗА ПОЛЗВАНЕ НА САЙТА

Професионално-етичен кодекс на българските медии

Проверете своя e-mail

Валутна информация

Проверка на сметка ВиК

Проверка на сметка Energo-Pro

СПРАВКА ЗА ЗАДЪЛЖЕНИЯ И ПЛАЩАНИЯ към Община Варна

Търсене на адрес

Карта на Варна

Културен афиш

SMS Център

За контакти


 Новини
Четвъртък, 16. Юли 2015:

Уважаеми потребители,

От днес, 16 юли 2015 се преустановява обновяването на информация (статии) в портала (ТУК).

Вие можете да четете и споделяте в социалните мрежи нашите статии в новата версия на сайта InfoVarna.com.

Пoрталът ще продължи да бъде онлайн за справка и четене на стари публикации, както и за ползване на справочника.

InfoVarna.com Team  [Mimo]


    Експерти от 33 държави се събраха в София за семинар, посветен на опазването на египетския лешоядМеждународната работна среща, посветена на световно застрашения от изчезване египетски лешояд се проведе от 5 до 8 юли в София, с главен организатор Българското дружество за защита на птиците в рамките на LIFE+ проект „Помощ за египетския лешояд“. Основната цел на срещата бе разработването на План за действие за опазване на балканската, кавказката и централно-азиатската популация на египетския лешояд по миграционния му път и в местата за зимуване.
На семинара присъстваха над 70 представители на институции, учени, изследователи и специалисти от 33 страни, в които лешоядите отглеждат своето поколение, посещават или прекарват зимата. По време на семинара бяха идентифицирани следните основни заплахи, които стоят в основата на намаляващата популация на египетския лешояд: незаконно използване на отрови за борба с хищници и на пестициди в селското стопанство; широката употреба на оловни сачми; недостатъчното количество достъпна храна, причинено от деградация на местообитанията; сблъсъци с вятърни паркове и токови удари от електропроводи; безпокойство в местата за размножаване и преследването на вида за нуждите на традиционната медицина в някои африкански страни.

Спрямо тези заплахи бяха определени и следните приоритети в дейностите по опазването на египетския лешояд: борба и редуциране на всички видове отравяния, намаляване на незаконния лов, търговията и безпокойството, предотвратяване на сблъсъците с ветрогенератори и необезопасени електрически стълбове; изграждане на капацитет в Централна Азия, Африка и Близкия изток, насърчаване на научните изследвания извън зоните за размножаване на вида и подобряване на обмена на информация. Всички заинтересовани страни са призовани да приемат Плана за действие за опазване на балканската и централно-азиатската популация на египетския лешояд по миграционния му път и да подобрят сътрудничеството помежду си и своите усилия за опазване на вида.
Египетският лешояд е единственият мигриращ лешояд в Европа и е най-бързо изчезващата хищна птица на континента. Само на Балканите популацията му е намаляла с над 80% за последните 30 години. Международният план за действие ще играе ролята на ключов инструмент за насърчаване на трансконтиненталното сътрудничество и прилагането на мерки за опазването на популациите на египетския лешояд от Балканския полуостров, Централна Азия и Кавказ, Близкия изток и Африка, които заедно споделят 40% от световната популация на вида.
Срещата се организира от БДЗП в рамките на LIFE+ проект „Помощ за египетския лешояд“, финансиран от Европейската комисия и Фондация „А. Г. Левентис“, и от Меморандума за мигриращите хищни птици в Африка и Евразия (CMS/RaptorsMoU).

Източник:
Йорданка Горанова
Отговорник комуникации
LIFE+ проект „Помощ за египетския лешояд“
Българско дружество за защита на птиците/BirdLife България


Автор : Mimo, Прочетено 5415 пъти
Рейтинг :    |  Вторник, 14. Юли 2015


Вашият рейтинг :   Слабо  Превъзходно
За регистрирани потребители
Потребител:
Парола:

Раздели
Инфо
Политика
Наука
Изкуство
Образование
Общество
Бизнес
ИТ
Мода
Спорт
Здраве
Имоти
Туризъм
Право
Разни

Търсене
 
В статии
В новини
В главното меню
BAN

Партньори


Безплатни Обяви
Veliko-Tarnovo.net


Kazanlak-BG.info
Copyright (c) 2000-2015 InfoVarna.com (Owned by INFOVARNA Co.). All right reserved
Изработено с DEV web management system      
DWMS13ACL