Проф. Димитър Чолаков в галерия „Теди“, ВарнаБРЕГОВЕТЕ НА ХУДОЖНИКА

Галерия „Теди“

ДИМИТЪР ЧОЛАКОВ
„Бреговете на художника“
изложба живопис

Варна, ул. Скайлер 8
9.07. – 9.08.2015
Изложба с дъх на море изкушава ценителите във Варна в новата експозиция в галерия „Теди“. За най-силното си лятно представяне галеристката Йорданка Торнева е поканила един от големите приятели на галерията, изключителният майстор на абстрактната композиция проф. Димитър Чолаков, който издига лятната тема във високите етажи на изящното изкуство и застава пред своите почитатели с една впечатляващо единна колекция.

Димитър Чолаков е обичан от варненските познавачи артист – той беше дългогодишен директор на Градската художествена галерия в Търговище, сега е професор в ШУ „Еп. Константин Преславски“ и има много ученици в морския град. Има и заклети колекционери, които редовно следят всяко негово гостуване и слагат червени точки на картините още преди откриването на всяка нова изложба.

Сега уважаваният художник е донесъл в галерия „Теди“ 21 платна акрил и масло, всички са съвсем нови - рисувани са в последните 6 месеца. Всяка от картините носи своето различно насторение, но всички заедно са докоснати по определен начин от свежестта на морския бриз. На тази колекция, вдъхновена от морето и създадена специално за гостуването във Варна, Димитър Чолаков е дал показателното име „Бреговете на художника“.„Брегът за мен е философско понятие – споделя артистът, докато реди платната си във варненската галерия. – Възприемам го като среща на водата и сушата – като място, където се събират заедно две стихии, два свята. И не мисля за брега като за някакво живописно кътче, а като за мисловно позициониране. Това е място, където можеш да останеш със себе си и да помечтаеш за неща, които могат да се случат само там.“

Димитър Чолаков признава, че когато започва една картина, тръгва от артистичното настроение, което има в момента: „Нямам конкретен образ, той се изгражда впоследствие и докато стигна до него, съзнанието ми минава през различни запомнени обекти и състояния на нещата и на света около мен, докато стигна до завършената композиция.“

Изложбата ще бъде открита до 9.08.2015.

Димитър Чолаков е роден през 1954 г. в Попово. Завършва Националната художествена академия в прословутия първи клас на акад. Светлин Русев, от който излизат едни от най-сериозните имена на българското изкуство от последните десетилетия. Сега посвещава голяма част от времето си на задълженията на професор по живопис в Шуменския университет „Еп. К. Преславски”. Има редица самостоятелни изложби и много участия в пленери у нас и в чужбина, носител е на множество награди. Негови творби са притежание на музеи и частни колекции в България, Холандия, Германия, Полша, Австрия, Гърция.

Източник:
Нина Локмаджиева
Агенция НИРА Комюникейшънс

Mimo, m.mladenov@infovarna.com
Изтеглено от InfoVarna.com