„ЩУРЕЦ В УХОТО” – нов проект на Радио Варна, съфинансиран от Фонд „Култура” на Община Варна

Най-новия проект на БНР-Радио Варна се нарича „Щурец в ухото”. Проектът е замислен като пресечна точка и иновативно поле за дискусии по темата за младия творец и градската среда и е съфинансиран от Фонд „Култура” на Община Варна.

Тази събота - 18 юли, от 20 часа ще бъде първото издание на поредицата музикално-публицистични радиопредавания на открито „Щурец в ухото”. Място на срещата в съботната вечер - площадката пред Радио Варна. Водещите - Добромир Мързов и Олга Добрева, ще представят млади музиканти от Варна - един експериментален проект на, който събира заедно DJ Mad Bear, Йоана Петкова – саксофон, Станко Градев – саксофон, и Симона Донова – флейта. От фънк през хип-хоп до дръмендбейс – очаква ви едно музикално пътешествие с много импровизации и лятно настроение.

Името на проекта е избрано неслучайно. Едноименният български филм от 1976 г. отдавна е класика в родното кино. Предисторията обаче свързва пряко сценария на Никола Русев и радиото, защото „Щурец в ухото” е замислен и написан първо като радиопиеса. Почти 40 години по-късно БНР - Радио Варна, получи съгласието на режисьора на филма Георги Стоянов да използва името за новия проект, който ще изследва съвременните измерения на живота на младите хора в големия град с една знакова и запомняща се препратка към героите на „Щурец в ухото” отпреди четири десетилетия. Целта на проекта през 2015 г. е да създаде пресечни точки във варненското градско и ефирно пространство между млади музиканти и тяхното творчество - от една страна, и широката публика - от друга. В среда на силен информационен шум, съпътстващ съвремието ни, младите креативни артисти във Варна имат нужда от поле за изява, каквото БНР - Радио Варна, и Община Варна могат да им предоставят. На четири открити сцени в различни райони в централната част и в периферията на града ни публиката ще има възможността да се срещне с четири музикални проекта, създадени от развиващи се и творящи във Варна музиканти. Музиката, която ще представят е изцяло авторска в стиловете фънк, соул, джаз, блус, рок и хип-хоп. Всяко от събитията е с продължителност 2 часа и ще бъде излъчвано на живо в ефира на Радио Варна. Форматът представлява концерт и дискусия с музикантите за проблемите и предизвикателствата пред младия артист във Варна, и генериране на идеи за развитието на креативните млади хора в града ни, и в обратната посока – за приноса на творците за развитието на града. Публиката също ще има възможността да общува свободно и да задава своите въпроси към участниците, които са подбрани по няколко критерия: осъществяват активна артистична дейност, имат професионална подготовка, все още са в началото на своята творческа кариера, изпълняват авторска музика, насочена предимно към младата публика, живеят и творят във Варна.

Четирите предавания по проекта са планирани за следните дати и място на провеждане:
-18 юли 2015 - Радио Варна, на открито
-22 август 2015 - кв. „Аспарухово”, Народно читалище "Просвета - 1927"
-19 септември 2015 - кв. „Владислав Варненчик”, Народно читалище „П.Р. Славейков - 1928”
-17 октомври 2015 - Радио Варна, на открито

Източник:
Валерия Василева
Експерт "Извънстудийни събития"
Радио Варна

Mimo, m.mladenov@infovarna.com
Изтеглено от InfoVarna.com